18 Kasım 2019 Pazartesi

PROTEİN NEDİR? NE KADAR TÜKETİLMELİ? HANGİ BESİNLERDE PROTEİN ÇOKTUR?-EGZERSİZ REHBERİ


Protein kas kütlesini oluşturmak ve hücre onarımını sağlamak için vücudumuza almamız gereken en önemli besin maddesidir.
PROTEİN NEDİR?
Proteinler vücudumuzun temel yapıtaşlarıdır. Tüm yaşamsal fonksiyonlarımızın düzenli bir şekilde çalışması için çok önemlidir. Hücre, kemik, kas, organ, hormon, kan oluşumunu ve sağlığını korumaktadır.
Her bir protein molekülü aminoasit zincirlerinden oluşan organik bileşiktir. Diğer bir değişle amino asitler proteinlerin yapıtaşıdır. Aminoasitlerde kendi içinde esansiyel (dışarıdan besinle alınması gereken) ve esansiyel olmayan (vücudumuzun ürettiği) olarak iki gruba ayrılırlar. Bunların sayısı toplam da 20 tanedir.
Protein sindirimi ise mide de başlar. Burada enzimlerine ayrılan proteineler vücut tarafından kullanılacak duruma getirilir. İnce bağırsaklarda burada görev alırlar. Alınan her 1 gram protein 4 kcal (kalori) enerjiye sahiptir.
AMİNO ASİTLER
Amino asitler proteinin yapıtaşıdır. Temel de 20 tane çeşidi vardır.


Esansiyel aminoasitler insan vücüdunda üretilmeyen ve dışarıdan alınması zorunlu olan amino asitlerdir.
Esansiyel olmayan amino asitler; insan vücudun da üretilen ve dışarıdan besin yoluyla alınması zorunlu olmayan amino asitlerdir.
ESANSİYEL (ZORUNLU)
DİĞERLERİ(ZORUNLU DEĞİL)
İzolösin: Kan ve kas dokusu tarafından kullanılır.
Alanin: Doku bağlarını korur.
Lösin: Hücre ve kan yapımını sağlar.
Asparajin: Sinir sisteminin korunması için gereklidir.
Lizin: Kasların oksijeni daha rahat kullanmasını sağlar. Uçuk tedavisinde kullanılır.
Aspartik Asit: Karbonhidratların kaslar tarafından kullanılmasını sağlar.
Metionin: Antioksidan seviyesini arttırır. Kreatin oluşumunu sağlar.
Sistein: Deri ve saç oluşumunda önemlidir.
Fenilalanin: İştahı kontrol eder.
Glutamik Asit: Enerji kaynağıdır.
Treonin: Karaciğer yağlanmasını engeller.
Glutamin: Verimli enerji kaynağı ve beyni besler. Zeka, konsantrasyon ve hafızayı güçlendirir.
Triptofan: Mutluluk hormonu üzerinde etkisi var
Glisin: Glukagonu üretir. Şeker hastalığını önler.
Valin: Sinir sistemi fonksiyonlarını düzenler.
Prolin: Bir iminoasittir.
Arjinin*: Bağışıklık sistemini korur. Sperm sayısını arttırır.
Serin: Hücre enerjisinin üretimini sağlar.
Histidin*: Bağışıklık sistemini korur.
Tirozin: Ruh halini dengeler.


(*) Sadece özel durumlarda beslenme açısından dışarıdan alımı zorunlu.(Çocuklarda ve organizma gelişim safhasında duruma göre alınmalıdır)
KAS GELİŞİMİ İÇİN NE KADAR PROTEİN KULLANMALIYIM?
Tavsiye edilen günlük alınması gereken protein miktarı (RDA) kg başına 0.8 gramdır. Bu değerler egzersiz yapmayan kişiler için geçerlidir.
Egzersiz yapan kişiler kas kütlesini arttırmak istiyorsa kg başına 1.5-2 gram arası protein tüketmelidir.
Yağ kütlesini azaltıp, kas kütlesini arttırmak isteyen kişiler ise bu oranı gün içinde kg başına 3 grama çıkarmalıdır.
FAZLA PROTEİN ALIMININ ZARARLARI?
Aşırı protein tüketimi vücudumuzda bazı dengeleri bozmaktadır. Bu vücudumuzda iki şekilde görülür.
  • Vücudun asit- baz dengesinin bozulması.
  • Böbrekler yolu ile vücuttan daha fazla kalsiyum atılması.
Bu nedenlerden dolayı kişinin böbrek fonksiyonları bozulabilir. Fazla kalsiyum atılmasından ötürüşü kemik erimesi (osteoporoz) hastalığına yakalanabilir.
TAVSİYELER
  • Egzersiz yapmıyor olsanız da sağlığınız için proteinli besinleri düzenli tüketmelisiniz.
  • Egzersiz yapıyorsanız antrenman seviyenize göre protein tüketmelisiniz. Bu amatör kişilerde 1,5-2 gram, profesyonel sporcularda ise 3 grama kadar çıkabilir.
  • Hipertrofi (kas kazanımı) için kg başına 1,5-2 gram, yağ kütlesini azaltıp kas kütlesini arttırmak için kg başına 3 gram tüketmelisiniz.(İstediğiniz forma ulaştığınızda protein tüketimini 3 gramın altına düşürmeyi unutmayın)
  • Fazla protein tüketmeye başladığnız da mutlaka kalsiyum tüketimini de arttırın. Bu sayede kemik sağlığınızı korursunuz.
  • Proteinin fazlası vücudumuzdan sindirim yolu ile atılır. Bu nedenle gereğinden fazla alınması bir işe yaramaz. Vücudunuzu yorar ve yağ oranınızın artmasına neden olur.
PROTEİN ORANI EN İYİ BESİNLER
Kas gelişimi ve hücre onarımı gibi birçok faydası olan proteini besin yoluyla almak zorundasınız. Yazımın bu kısmında en kaliteli protein kaynaklarını sizlerle paylaşacağım.
Proteini hayvansal ve bitkisel kaynaklardan alabiliriz.
Kırmızı et protein kaynağı olarak tüketebileceğiniz en iyi besinlerden bir tanesidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu ve dışarıdan alınması gereken (esansiyel) amino asitleri içerir. Ortalama 100 gr dana etinin için de 26-28 gr protein bulunmaktadır. Bu oran koyun etinin içinde 20 gr’a düşmektedir.


Et tüketilirken içindeki yağ miktarı da oldukça önemlidir. Yağ yüksek enerji kaynağı içerir. Bir gr yağ 9 kcal (kalori) enerjiye sahiptir. Et tercih edilirken az yağlı olmasına dikkat edilmelidir.
Porsiyon miktarı : 100g
Toplam yağ: 3,5g
Kolesterol: 73 mg Sodyum:57 mg Potasyum:421 mg Karbonhidrat:0 Protein: 26 g D Vitamini 10 IU Demir: 1,6g Magnezyum: 29 mg Kalsiyum 6 mg
YUMURTA
Yapılan araştırmalar besinler içindeki en kaliteli proteinin yumurta olduğunu göstermiştir. Ayrıca yumurtada dışarıdan alınması gerekli olan aminoasitleri (lösin, izin, izolösin) dengeli ve yeterli miktarda içerir. Vücuda gerekli olan başta A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırır.
Yumurta sarısının içinde bulunan kolesterol miktarı tüketilirken göz önüne alınmalıdır. Kolesterol birçok hormon ve enzim için gereklidir. Fakat fazlası da damar içindeki kan akışkanlığını azaltır.
100 g yumurta
Kalori (kcal): 155
Topla yağ:13 g Protein: 13 g Karbonhidrat:1 g
BEYAZ ET 
Kırmızı etin en iyi alternatifi beyaz ettir. Balık, hindi ve tavuk eti yüksek protein içeren beyaz ete en iyi örneklerdir. Beyaz etin avantajı kırmızı etten daha az yağ içermesidir. Bu nedenle kalori miktarı düşük olan beyaz et. Beslenme de önemli yer almaktadır.
TAVUK: 100 GR Kalori(kcal): 120 Karbonhidrat: 0 Protein:23 g
Yağ: 2,6g
HİNDİ: 100 gr Kalori(kcal): 188 Karbonhidrat: 0,1g Protein: 29g Toplam Yağ: 7g
Balık(Somon): Kalori(kcal): 208 Karbonhidrat: 0 Protein: 20g Toplam Yağ: 13g
SÜT
Kaliforniya Universitesi'nden Doktor Cedric Garland'ın 20 yıllık bir araştırması, süt tüketen kişilerin daha sağlıklı bağırsaklara sahip olduğunu gösterdi. 20 yıl boyunca 2000 kişiyi inceleyen Garland, günde 2-3 bardak süt içen kişilerde bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine pek rastlamadığını belirtti. Bu yüzden Garland, bağırsak kanserini önlemek için günde 2-3 bardak süt tüketilmesini öneriyor
Japon araştırmacılar, her gün süt içerek mide kanserinden de uzak durulabileceğini öne sürmektedirler. Yapılan birçok uluslararası araştırmalarda, süt tüketen kişilerde akciğer kanserine de pek rastlanmadı. Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, süt içen kişilerde kronik bronşite pek rastlamadıklarını dile getirdiler
Süt tüketilirken eğer laktoz intöleransınız varsa. Sindirimi daha kolay olması için laktozsuz sütü tercih edin.
Kalori(kcal): 66
Yağ: 3,2g Protein: 3,2g Karbonhidrat: 5,1g 
YEŞİL MERCİMEK
Besin değeri bakımından çok zengindir. Bitkisel protein olarak tüketebileceğiniz en iyi protein kaynağıdır. İçerisinde dışarıdan alınması gereken (esansiyel) aminoasitleri de içermektedir.
YEŞİL MERCİMEK RESMİ:
Kalori(kcal): 299 Protein: 23g Karbonhidrat: 36,6g Yağ: 1g
BADEM


Kuruyemişler arasında olan badem oldukça fazla protein içerir. İçinde E ve D vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor, bakır açısından zengin bir yemiştir. Yağ ve kalori miktarı yüksektir. Bunlara dikkat edilerek tüketilirse kalp sağlığı ve kilo kontrolü için tüketilebilir.




Kalori (kcal): 575
Yağ: 49g Protein: 21g Karbonhidrat:22g

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EN İYİ KALÇA EGZERSİZİ / SPORCU KALÇASI YAPAN HAREKET (HIP THURST)-EGZERSİZ REHBERİ

Antrenman programlarında kol, göğüs, karın ve sırt  kasları kadar dikkat çekmeyen, fakat oldukça önemli  bir kas olan kalça kaslarımız...