Laktoz süt ve süt
ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Laktoz intoleransı
olan kişilerin ince bağırsağı, bir şeker türü olan laktozu
sindirmekte zorlanır veya sindiremez. Böyle bir durumda kişi de
şişkinlik, karın ağrısı ve ishal olabilir. Günümüzde oldukça
yaygın görünen bir problemdir. Çok sık rastlanılsa da önemli
ve ciddi bir rahatsızlık olarak görülmez. Fakat bu durumu çeken
bilir.
https://youtu.be/C70vBvIv7Vk videolu anlatım.
https://youtu.be/C70vBvIv7Vk videolu anlatım.
LAKTOZ INTOLERANSI NEDİR?
Laktoz intoleransı
vücudumuzda süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan laktoz türü
şekeri sindirememesine denir. Bu şekerin sindirilmeden kalın
bağırsağa geçmesi ve burada şişkinlik, gaz ve ishale yol
açmasından doğan bir rahatsızlıktır. Bu duruma kısaca vücutta
laktaz enzim eksikliği de diyebiliriz.
LAKTOZ INTOLERANSI BELİRTİLERİ NELERDİR?
*Mide şişkinliği
*Mide
bulantısı
*Rahatsız
edici derecede mide ve bağırsaklarda gaz oluşması
*Süt
ürünlerini tükettikten 30 dakika ile 2 saat içerinde İshalin
olması
LAKTOZ INTOLERANSI OLAN KİŞİ NELERE DİKKAT ETMELİ ?
*İlk önce tüketilen sütün
Laktozsuz olmasına dikkat edin(Laktozsuz süt içerinde laktoz
bulunmaktadır. Fakat sütün içine laktaz enzimi eklediği için
sindirimi daha kolay olur.)
.Peynir
, Yoğurt ,Dondurma ve diğer süt ürünlerini tüketiyorsan.
Laktozsuz olmasını tercih et. Eğer laktozsuz değilse
porsiyonlarını küçült.
*Laktaz
enzimi içeren ilaç kullanabilirsiniz.
SÜT ÜRÜNÜ TÜKETMEZSEM KALSİYUM EKSİKLİĞİM OLUR MU?
Kalsiyumun vücudumuz da bir
çok görevi var. Bunlardan en önemlisi kalp kasılmasında görev
almak ve kemik sağlığını korumak. Kalsiyum tüketimi az olan
kişilerde kemik sağlığı düşük olup , osteoporoza yakalanma
riski artar. Kalsiyum içeren besinler hangileridir? Hatta bazıları
sütten daha fazla kalsiyum içermektedir.
*Dere
otu neredeyse sütten 2 kat daha fazla kalsiyum içeriyor.
*Semiz otu
*Ispanak
*Pazı
*Maydanoz *Brokoli
*Somon *Portakal *Soya Sütü
*Dere otu *Maydonoz *Roka
LAKTOZ INTOLERANSININ NEDENLERİ:
*Hastalık: Çölyak gibi
bazı hastalıklar laktoz intoleransına neden olabilir.
*Doğuştan:
Atalarından yani genlerinde laktaz enzimi üretiminde bir sorun
varsa. Bu da laktoz intoleransına neden olabilir.
*Yaşlanma: İnsanlar
yaşlandıkça vücudun homeostazı (vücudun kendini koruma
mekanizması) bozulmaya başlıyor. Enzim ve hormonlarda azalma
oluyor. Bu da bazı besinlerin sindirilmesini zorlaştırıyor.
Örnek; sütün içindeki laktoz enzimi .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder