22 Kasım 2019 Cuma

LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİR? (SÜT TÜKETEBİLİR MİYİZ?)-EGZERSİZ REHBERİ


Laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Laktoz intoleransı olan kişilerin ince bağırsağı, bir şeker türü olan laktozu sindirmekte zorlanır veya sindiremez. Böyle bir durumda kişi de şişkinlik, karın ağrısı ve ishal olabilir. Günümüzde oldukça yaygın görünen bir problemdir. Çok sık rastlanılsa da önemli ve ciddi bir rahatsızlık olarak görülmez. Fakat bu durumu çeken bilir.
https://youtu.be/C70vBvIv7Vk videolu anlatım.
LAKTOZ INTOLERANSI NEDİR?
Laktoz intoleransı vücudumuzda süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan laktoz türü şekeri sindirememesine denir. Bu şekerin sindirilmeden kalın bağırsağa geçmesi ve burada şişkinlik, gaz ve ishale yol açmasından doğan bir rahatsızlıktır. Bu duruma kısaca vücutta laktaz enzim eksikliği de diyebiliriz.
LAKTOZ INTOLERANSI BELİRTİLERİ NELERDİR?
 *Mide şişkinliği

*Mide bulantısı
*Rahatsız edici derecede mide ve bağırsaklarda gaz oluşması
*Süt ürünlerini tükettikten 30 dakika ile 2 saat içerinde İshalin olması
LAKTOZ INTOLERANSI OLAN KİŞİ NELERE DİKKAT ETMELİ ?
*İlk önce tüketilen sütün Laktozsuz olmasına dikkat edin(Laktozsuz süt içerinde laktoz bulunmaktadır. Fakat sütün içine laktaz enzimi eklediği için sindirimi daha kolay olur.)
.Peynir , Yoğurt ,Dondurma ve diğer süt ürünlerini tüketiyorsan. Laktozsuz olmasını tercih et. Eğer laktozsuz değilse porsiyonlarını küçült.
*Laktaz enzimi içeren ilaç kullanabilirsiniz.
SÜT ÜRÜNÜ TÜKETMEZSEM KALSİYUM EKSİKLİĞİM OLUR MU?
Kalsiyumun vücudumuz da bir çok görevi var. Bunlardan en önemlisi kalp kasılmasında görev almak ve kemik sağlığını korumak. Kalsiyum tüketimi az olan kişilerde kemik sağlığı düşük olup , osteoporoza yakalanma riski artar. Kalsiyum içeren besinler hangileridir? Hatta bazıları sütten daha fazla kalsiyum içermektedir.
*Dere otu neredeyse sütten 2 kat daha fazla kalsiyum içeriyor.
*Roka süt kadar kalsiyum içeriyor.
*Semiz otu
*Ispanak
*Pazı
*Maydanoz *Brokoli *Somon *Portakal *Soya Sütü
*Dere otu *Maydonoz *Roka
LAKTOZ INTOLERANSININ NEDENLERİ:
*Hastalık: Çölyak gibi bazı hastalıklar laktoz intoleransına neden olabilir.
*Doğuştan: Atalarından yani genlerinde laktaz enzimi üretiminde bir sorun varsa. Bu da laktoz intoleransına neden olabilir.
*Yaşlanma: İnsanlar yaşlandıkça vücudun homeostazı (vücudun kendini koruma mekanizması) bozulmaya başlıyor. Enzim ve hormonlarda azalma oluyor. Bu da bazı besinlerin sindirilmesini zorlaştırıyor. Örnek; sütün içindeki laktoz enzimi .




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EN İYİ KALÇA EGZERSİZİ / SPORCU KALÇASI YAPAN HAREKET (HIP THURST)-EGZERSİZ REHBERİ

Antrenman programlarında kol, göğüs, karın ve sırt  kasları kadar dikkat çekmeyen, fakat oldukça önemli  bir kas olan kalça kaslarımız...